İNEGÖL TÜRKİYE'NİN MİLANO'SU OLACAK

İNEGÖL TÜRKİYE

BEBKA desteği ile oluşturulan Tasarım Merkezi'nde, endüstriyel tasarım ve iç mimar mezunlarına eğitim verilerek, İnegöl mobilyacısının özgün tasarımlara kavuşması sağlanacak.

 

Dün inşaatı devam eden Tasarım Merkezi binasında gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Belediye Başkanı Alinur Aktaş, MOSDER Başkanı Ahmet Güleç, İMOS yönetim kurulu, MODEF yönetim kurulu, İTSO üyeleri ve İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ile bazı işadamları katılım gösterdi. BEBKA desteği ile İMOS tarafından hayata geçirilmesi için çalışmaları süren proje kapsamında yapılan inşaatın 1 Kasım tarihinde bitmesi bekleniyor.

 

SON 10 YILDA İHRACAT 12 BUÇUK KAT ARTTI

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan MOSDER Başkanı Ahmet Güleç, “Türkiye’nin neresine gidersek gidelim 2 şey karşımıza çıkıyor. Diyorlar ki; katma değerli ürünler üretmemiz lazım, AR-GE’ye, tasarıma önem vermemiş lazım, inovasyon yapmamız lazım. Ama kimse bunun nasıl olması gerektiği ile bir çözüm önerisi getirmiyor. Biz de İnegöl Mobilyası olarak Türkiye’nin mobilyanın fikir merkezi olduğunu biliyoruz. Dünyadaki bütün mobilya fuarlarını dolaşıyoruz İnegöl’den canlı bir şey yok. Zaten İnegöl mobilyası bunu ihracat rakamları ile de gösteriyor. Son 10 yıllık ihracat rakamlarına baktığımız zaman İnegöl 12 buçuk kat ihracatını arttıran bir şehir. Bu kadar arttıran başka bir kent veya başka bir sektör var mı bilemiyorum. Türkiye mobilya ihracatı zaten büyüyor. Son 10 yılda 7 kat arttırmasına rağmen eğer İnegöl 12 buçuk kat arttırıyorsa demek ki İnegöl’de bir müteşebbis ruh var, girişimci ruh var, İnegöl tasarıma önem veriyor. Ama bunu çok daha uluslar arası ölçeklerde yapmamız lazım. Bunun için İMOS çok güzel bir proje ile BEBKA’ya başvurdu. Biliyorsunuz ki BEBKA, bölgesel kalkınmayı ve geliştirmeyi yönlendirmek üzere kurulmuş bir tesis. Bu projeyi çok beğendiler ve destek verme kararı aldılar. Bildiğimiz gibi BEBKA desteği sadece 1 yıla mahsus oluyor. Burada sürdürülebilir bir başarı elde edebilmemiz için şehrin bütün platformları tarafından desteklenmesi gerekir. Nedir bu proje? Bizim en önemli sorunlarımızdan bir tanesi tasarım. Burada güzel tasarım yapan firmalarımız var ama maalesef bu tasarım yapan firmalarımız da çok kısa sürede meslektaşları tarafından taklit edildiği için hem moral bozukluğu yaşıyorlar hem kârları etkileniyor hem de istedikleri başarıyı elde edemiyorlar. Onun için bizim şehir için tasarım yapmamız lazım. Şehrin her tarafına bunu yaygınlaştırmamız lazım” dedi.

 

İNEGÖL’E MİLANO ÖRNEĞİ

Türkiye’de endüstriyel okul mezunlarının her alanda tasarım yaptıklarını belirten Ahmet Güleç, “Bunlar pratisyen hekim gibi. Biz bu tasarımcıları İnegöl’de yetiştirip uzman mobilya tasarımcısı haline getirmek içi bir merkez önerdik. İlk yıl 10 kişilik bir kontenjan belirledik. Burada da herhangi bir endüstriyel tasarım ve iç mimarlık fakültesinden mezun olan arkadaşlarımız arasından yapılan eleme süreci sorunu burada 10 kişiyi hem çalıştıracağız hem de onlara sektörümüzü anlatacağız. 4 aylık bir eğitimin ardından bu arkadaşlarımızı İnegöl’de çalışmaları üzerine teşvik edeceğiz. 2 tane proje öneriyoruz. Bu 2 projenin de bütçesi hazır. 10 kişiden sonra da nasıl Milano Domus Akademisi var, burayı da Atölye İnegöl ismi ile İnegöl’de kurumsal akademi merkezine dönüştürecek bir süreç öneriyoruz. Milano’nun nüfusu 2 milyon, Bursa’nın nüfusu kadar. Ama her yıl dışarıdan gelen 100 bin fikir gücüne sahip tasarımcı, iç mimar, grafiker, modacı gelip İtalya’da uzmanlık eğitimi görüyor. Bunlar hem kendi ülkelerine gidip başarılı oluyorlar hem de Milano’yu uluslar arası bir moda merkezi, tasarım merkezi haline getiriyorlar. Bizim maksadımız da İnegöl’ün böyle bir pozisyona gelmesidir. Bu projeyi Sayın Başkanımıza anlattık, bütün desteklerinin yanımızda olduğunu söyledi” şeklinde konuştu.

 

GÜLEÇ, BİNA HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Bina ile ilgili bilgi veren Güleç, “Planını çizdik. Girişte tasarımcılarımızın çalışacağı alan ve yönetim binası var. Arkasında toplantı odamız var. Daha sonra bir eğitim odası var. Bazen eğitimleri sanayide mobilya atölyelerinde vereceğiz. Ama bazılarını da burada vereceğiz. Bu konuda destekler alıyoruz. Bir konferans salonumuz var. Türkiye’deki değişik üniversiteden hocalar getireceğiz ve Türkiye’deki bütün tasarımcıları aylık ya da 3 aylık buraya davet edip onlara da konferans vereceğiz. Burada amacımız şu; mobilya diyince İnegöl, İnegöl Mobilyası diyince tasarım, kalite ve bütün bunların somut hali burada teşekkül etsin istiyoruz” diye konuştu.

 

HEDEF 1 KASIM

Başkan Aktaş’tan başladıklarını ve diğer kurumları da ziyaret edeceklerini belirten Güleç, “Kaymakamımızı, İTSO’yu, Mobilyacılar Odası’nı, STK’ları, büyük firmaları hatta Bursa Valimizi, BTSO’yu ziyaret edeceğiz. Neticede bu İnegöl’deki kıvılcım bütün ilimize yayılabilir, diğer sektörlere örnek olabilir. Hatta Ankara’daki kurumları da ziyaret edeceğiz. Buraya ne kadar destek gelirse o kadar nitelikli ve hızlı başarı sağlayacağız” dedi. Güleç, hedeflerinin binayı 1 Kasım tarihine yetiştirmek olduğunu fakat Kurban Bayramı dolayısı ile biraz gecikebileceğini belirterek yılbaşından önce binanın açılışını gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.

 

RÜŞTÜNÜ İSPATLAMIŞ ÖNEMLİ BİR GÜÇTÜR

İnegöl mobilyasının geçen sene itibari ile 318 milyon dolar ihracat mesafesine geldiğini ve rüştünü ispatladığını belirten Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Yurtiçinde ve yurtdışında ağırlığını koymuş önemli bir güçtür. Bu gücün çok daha iyi şeyler ortaya koyması gerekiyor. MODEF’te yeni bir karar aldık ve bir manifesto yayınladık. Onu da tüm katılımcılara dağıtacağız. Artık taklit ürünlerle, birbirinin kopyası olan ürünlerle fuarlara çıkmaktan ziyade firmaya özel daha özgün tasarımların ortaya çıktığı bir ortamın oluşmasını istiyoruz. ‘Birbirine benzer ürünler var, herkes birbirinden bir şeyler yapmış’ mantığı bizi ciddi rahatsız ediyor. Firmalarımızın önemli gayretleri var ama biz nasıl Mobilya Organize Sanayi Bölgesi ile Mobilya Fuarları ile Mobilya Müzesi ile 100 yıllık mobilya tecrübesi ile binlerce mobilya üreticisi ile farklılığımızı ortaya koyuyorsak artık bana göre İnegöllü mobilyacılara göre biz tasarımlarımızla da farklılığımızla da ayrıcalığımızı ortaya koymamız gerekiyor. Yapılan bu hizmet gelecekte hayırla yad edilecek. Artık İnegöl’ün tasarım boyutu ile de konuşulması gerekiyor. İnegöl’de bir tasarım merkezi olduğunu, çok önemli tasarımcıların yetiştiğini, her firmanın kendine özgü tasarımlarının olduğunu ortaya koymamız gerekiyor. İMOS bununla alakalı bir proje hazırladı, BEBKA’ya sundu ve onay aldı. Bu artık İMOS’un değl İnegöl’ün projesidir. Başta İTSO olmak üzere İnegöl’deki tüm kuruluşların bu işe sahip çıkması gerekiyor. Arkadaşlarımız ilk yıl için ne masraf olacağını, BEBKA’dan ne destek alınacağını burada açıklamışlar. Biz de MODEF olarak bu işin neresinde olabileceğimizi tartıştık. Bununla alakalı biz de MODEF olarak gerekli desteği vereceğiz ve 10’arlı gruplar halinde yılda 2 dönem olmak kaydı ile tasarımcı yetiştirme ile alakalı bu kartopu misali katlanarak devam edecek ve inşallah birkaç sene sonra İnegöl adına çok ciddi etkiler gösterecektir. Burası tasarımlar da üretecek. O tasarımları arzu edenler buradan satın alacaklar. Firmalarımızın ciddi tasarım bedellerini dışarıda ödediğini biliyoruz. Burası artık İnegöl’ün bir ortak merkezi olmasını istiyoruz. Her firmamızın kendi özgün tasarımları ile fuarlarda boy göstermesini ve İnegöl mobilyasının böylece gelişmesini istiyoruz. Projeye yürekten inanıyorum, gerekli desteği ve katkıyı vereceğiz” ifadelerini kullandı.



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00